LM Media - Uw partner voor online succes!

Wat kost het laten maken van een website?

Ben jij benieuwd wat het laten maken van een website kost? Wij vertellen hoeveel het gemiddeld kosten van een website zijn.

Kosten website laten maken

Wat kost het laten maken van een website? Wanneer je een nieuwe website wilt laten maken zijn de kosten die daarbij komen kijken erg belangrijk. Wanneer je offertes zult aanvragen bij een aantal verschillende webdesign bureaus zal je merken dat de prijzen voor een website flink uiteen kunnen lopen. De kosten voor het laten maken van een website hangen namelijk van diverse factoren af. In dit artikel zullen we deze prijs bepalende factoren bespreken om een duidelijker beeld te geven over wat een website nu eigenlijk mag kosten.


Hoeveel kost een website gemiddeld?

De gemiddelde kosten voor een website lopen uiteen tussen de € 350,- en € 5000,-. De exacte kosten zijn afhankelijk van de technische specificaties van een website. Ook het doel van de website is sterk bepalend voor de prijs. Gebruik jij je website als online visitekaartje, dan zal deze een stuk minder complex zijn dan bijvoorbeeld een bedrijfswebsite.

Voor zelfstandige ondernemers kost een website tussen de € 750,- en € 2000,-. Wederom afhankelijk van de wensen en behoeften. Een online visitekaartje zoals een one page website mag niet meer dan € 1000,- euro kosten. Wil jij een op maat gemaakte website met een eigen content management systeem (CMS) dan zit je al snel boven de € 2500,-.

Uurtarief website ontwikkelaar

Sommige webdesign bureaus werken met vaste prijzen, andere met een uurtarief. Wanneer je zaken wilt doen met een internetbedrijf dat werkt op basis van een vaste prijs per uur laat dan van te voren een begroting maken van de verwachte ontwikkel uren. Op deze manier krijg je inzicht in wat jou website ongeveer gaat kosten. Het uurtarief van een website ontwikkelaar ligt rond de € 50,- en € 100,- per uur.

Website templates

Veel goedkope webdesign bureaus maken veel gebruik van zogeheten templates. Dit zijn bijna kant-en-klare websites waar de meeste functionaliteiten voor een standaard website al in zitten. Op deze manier kan het desbetreffende bedrijf tegen een voordelig tarief een website maken. Echter is hierbij het design niet uniek.

Grafisch ontwerp laten maken

Naast het gebruik van templates bestaat er ook de mogelijkheid om een uniek grafisch ontwerp te laten maken. De kosten van het grafische ontwerp van een website liggen in de regel om en nabij de € 500,-. Het voordeel van een uniek ontwerp is dat deze op maat is gemaakt naar de huisstijl van je bedrijf of organisatie. Hierdoor kan er beter rekening worden gehouden met de gebruiksvriendelijkheid van de website.

Kosten website hosting

Naast het laten maken van het website brengt ook het hosten van een website kosten met zich mee. Hosting is het plaatsen van een website op een server zodat deze via het internet te benaderen is. De kosten hiervan kunnen variëren van circa € 40 euro per jaar tot circa € 50 euro per maand. De hostingskosten zijn sterk afhankelijk van de snelheid van de server, de benodigde serverruimte en eventuele service.

Kosten onderhoudscontract

Soms kun je met een website bouwer een onderhoudscontract afsluiten. Voor circa € 50,- tot € 100,- in de maand neemt het bedrijf de onderhoudswerkzaamheden. Dit betreft het onderhouden van de server, het maken van back-ups, het updaten van plug-ins en het up-to-date houden van de broncode.

Kosten responsive website laten maken

Het responsive laten maken van een website brengt extra kosten met zich mee. Tegenwoordig zijn bijna de helft van de website bezoeken afkomstig van een smartphone of tablet. Het is dus min of meer belangrijk dat je website goed toont op mobiele apparaten. Extra kosten voor een website is niet altijd erg, het is immers een investering. Het responsive maken van een website is kan een zeer waardevolle investering zijn. Tevens waarderen zoekmachines website beter wanneer deze geschikt zijn voor mobiel.

Kosten responsive website laten maken

Online marketing kosten

Wanneer je website klaar is begint het eigenlijk pas. Het verkrijgen van bezoekers middels online marketing activiteiten. Een webdesign bureau die ook online marketing kwaliteiten in huis heeft zal over het algemeen meer vragen voor het laten maken van een website. Echter krijg je hiervoor terug dat je website zoekmachine vriendelijker is ingericht.

Kosten professionele website laten maken

Het laten maken van een professionele website kost ongeveer € 1500,-. Wanneer je ervoor kiest om een website laten bouwen wil je natuurlijk dat je website professioneel oogt, goed functioneert en goed vindbaar is in zoekmachines.

Voor het laten maken van een professionele website kun je ongeveer het volgende verwachten:

 • Een content management systeem (CMS)
 • Een op maat gemaakt grafisch ontwerp
 • Meerdere feedback momenten tijdens het ontwikkelproces
 • Google Analytics implementatie (bezoekersaantallen)
 • Social media implementatie
 • Blog/nieuws pagina met reactie mogelijkheid
 • Een contactformulier en/of offerteformulier
 • Een nieuwsbrief
 • Zoekmachine vriendelijke inrichting

Wat je meestal niet bij de prijs zit inbegrepen:

 • Het invoeren/schrijven van content
 • Het ontwerpen van een logo
 • Een landingspagina
 • Afbeeldingen of foto's
 • Een webshop of bestel- en betaalsysteem
 • Een inlogsysteem

Wil jij een professionele website laten maken en ben je benieuwd wat dit ongeveer gaat kosten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van je wensen en behoeften zullen wij je van een passende prijsopgave voorzien voor het laten maken van een website.

Geplaatst door op in Webdesign.

Reageer op dit artikel

Webdesign

Wij maken gebruiksvriendelijke websites & webshops die goed vindbaar zijn. Tevens zorgen wij ervoor dat deze goed worden weergegeven op mobiele apparaten.

Lees meer →

Online marketing

Wilt u online winnen van uw concurrentie? Met onze gedegen marketingachtergrond zijn wij in staat uw online marketing campagne vorm te geven en uit te voeren.

Lees meer →

App ontwikkeling

Wellicht heeft u een gaaf app idee en bent u op zoek naar een app ontwikkelaar. Wij ontwikkelen stabiele en gebruiksvriendelijke mobiele applicaties voor zowel Android als iOS.

Lees meer →