LM Media - Uw partner voor online succes!

De snelheid van je website verbeteren

De snelheid heeft een grote invloed op zowel de gebruikservaring van een website als de vindbaarheid in zoekmachines. In dit artikel leggen we uit hoe je performance van een website kunt verbeteren.

Het verbeteren van de snelheid van een website

De snelheid van je website verbeterenDe laadtijd van een website heeft een grote impact op het gedrag van bezoekers. Wanneer het laden van een website lang duurt zullen bezoekers eerder geneigd zijn de website te verlaten. De snelheid heeft hiermee invloed op het conversie en het bounce percentage. Slechts één seconde verschil kan al een meetbaar resultaat in de conversie percentage opleveren. De website performance is niet alleen belangrijk voor de gebruikservaring maar heeft ook invloed op de vindbaarheid in zoekmachines. Snellere websites ranken over het algemeen beter dan relatief trage websites. Door de laadtijd van je website te optimaliseren sla je twee vliegen in één klap. Hierbij geldt als vuistregel: hoe sneller de website, hoe beter. In dit artikel leggen we uit op welke wijze je verbeterpunten kunt opsporen. Daarnaast geven we een aantal tips waarmee je zelf de laadtijd van je website kunt optimaliseren.

Een website sneller maken

Een snelle websites is van belang voor de optimale user experience en vindbaarheid in de zoekmachines. Voor het optimaliseren van de laadtijd dien je het volgende drie stappen plan te doorlopen:

  • Snelheid meten
  • Pijnpunten analyseren
  • Verbeterpunten implementeren

De eerste stap is het meten van de snelheid van een website. Hiervoor zijn verschillende tools beschikbaar, zoals: Pingdom Tools, GT Metrics en Google PageSpeed Insights. Door een combinatie van deze tools te gebruiken kunnen de pijnpunten in kaart worden gebracht. Deze verbeterpunten dienen vervolgens te worden geoptimaliseerd om de website sneller te maken.

Verbeterpunten in de snelheid van een website

De bovenstaande afbeelding geeft een aantal mogelijkheden aan waarop de performance van de website kan worden verbeterd.

Tips om je website sneller te maken

Wij zouden LM Media niet zijn als we ook niet een aantal algemene tips weg zouden geven om een website sneller te maken. De onderstaande tips kun je zelf toepassen om de website performance te verbeteren.

Tip 1: Maak gebruik van een cache systeem

Met behulp van caching kan een enorme snelheidswinst worden behaald. Een cache systeem zorgt ervoor dat statische content lokaal wordt opgeslagen, waardoor deze niet telkens opnieuw hoeft worden geladen. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de zogenoemde caching headers. Hiermee vertel je de browser voor hoe lang de data moet worden opgeslagen. Door de onderstaande regels toe te voegen aan je .htaccess bestand kan cache worden aangezet. Het .htaccess bestand kun je vinden in de hoofdmap, ook wel root, van je website.

# Cache
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpeg "access plus 2 weeks"
ExpiresByType image/png "access plus 2 weeks"
ExpiresByType image/gif "access plus 2 weeks"
ExpiresByType text/css "access plus 2 weeks"
ExpiresByType text/javascript "access plus 2 weeks"
ExpiresByType application/x-javascript "access plus 2 weeks"
FileETag none

In het bovenstaande voorbeeld worden bestanden gedurende twee weken gecached. Wanneer je website gebruik maakt van Wordpress zijn er ook verschillende plugins beschikbaar die je bestanden kunnen cachen. Een veel gebruikte plugin hiervoor is W3 Total Cache.

Tip 2: Comprimeer afbeeldingen

Afbeeldingen nemen vaak een groot gedeelte van het dataverkeer in beslag. Door het comprimeren van afbeeldingen kan vaak een grote inhaalslag worden gemaakt met betrekking tot het versnellen van een website. Gecomprimeerde afbeeldingen zijn kleiner waardoor deze sneller kunnen worden geladen. In Photoshop kan een afbeelding worden gecomprimeerd door deze op te slaan voor web. In het venster wat tevoorschijn komt kan de afbeeldingsgrootte worden aangepast. Daarnaast kan worden ingesteld in hoe verre de afbeelding dient te worden gecomprimeerd. In de theorie gaat de kwaliteit van een afbeelding omlaag wanneer een afbeelding flink wordt gecomprimeerd. Maar in de praktijk zijn de verschillen minimaal, terwijl de bestandgrootte hierdoor fors afneemt. Een handige online tool om afbeeldingen te comprimeren is Compressor.io.

Een gecomprimeerde afbeelding om de website te versnellen

De bovenstaande afbeelding is voor de helft gecomprimeerd. Het originele bestand is 290 KB. Na een gemiddelde compressie is de afbeelding slechts 85 KB. Kun jij zien welk gedeelte van de afbeelding gecomprimeerd is?

Tip 3: Maak gebruik van datacompressie

Datacompressie zorgt ervoor dat bestanden ingepakt worden verzonden (net zoals bij een .zip bestand). Hiermee zijn bestanden kleiner waardoor deze minder bandbreedte innemen. Dit zorgt ervoor dat bestanden sneller kunnen worden verzonden wat resulteert in een snellere website. Datacompressie kan worden aangezet door de volgende regels toe te voegen aan je .htaccess bestand.

# Gzip
SetOutputFilter DEFLATE
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml application/xml application/xhtml+xml text/javascript text/css application/x-javascript
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4.0[678] no-gzip
BrowserMatch bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html

Je website sneller maken

Heb je een website met een lange laadtijd en wil je deze aanzienlijk sneller laten maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag om de laadtijd van je website te optimaliseren.

Geplaatst door op in Webdesign & Online Marketing

Reageer op dit artikel

Webdesign

Wij maken gebruiksvriendelijke websites & webshops die goed vindbaar zijn. Tevens zorgen wij ervoor dat deze goed worden weergegeven op mobiele apparaten.

Lees meer →

Online marketing

Wilt u online winnen van uw concurrentie? Met onze gedegen marketingachtergrond zijn wij in staat uw online marketing campagne vorm te geven en uit te voeren.

Lees meer →

App ontwikkeling

Wellicht heeft u een gaaf app idee en bent u op zoek naar een app ontwikkelaar. Wij ontwikkelen stabiele en gebruiksvriendelijke mobiele applicaties voor zowel Android als iOS.

Lees meer →